Nega tetovaže

UPUTSTVO ZA NEGU TETOVAŽE

Tetovaža mora da se održava i neguje u periodu zarastanja koji traje od pet do deset dana. Postupak je jednostavan i treba ga se pridržavati. Negovanje nove tetovaže može da spreči zdravstvene probleme kao i da obezbedi zaštitu kvaliteta slike. Evo šta treba da radite:
Najlon skidate nakon 1-2 sata, bacate i odmah perete tetovažu. Tu će biti možda malo boje, krvi, vazelina i linfe, nemojte se uplašiti to je normalno potrebno je samo sve to dobro oprati. Pustite slabiji mlaz vode iznad tetovaže tako da se voda sliva preko nje. U šakama napravite sapunicu i kružnim pokretima pređite par puta preko nje, zatim sperite sapunicu. To ponavljajte sve dok pod rukom ne osetite čistu kožu. Sve ono što je sluzavo treba oprati i ukloniti pranjem ali ne silom već laganim pokretima. Nakon pranja treba osušiti. Možete je prebrisati čistim ubrusom ali ne trljati već lagano utapkati i pokupiti vodu. Sačekajte minut da se koža bolje osuši i namažite tanak sloj masti. Nemojte nanositi mast direktno iz tube već je istisnite na prst ili papirnatu maramicu pa zatim lagano razmažite jer možete oštetiti sliku oštrim ivicama same tube. Nakon mazanja površina treba da se presijava na svetlu. Trudite se da je mažete češce sa što tanjim slojem, da uvek bude masna.
Od masti za mazanje preporucujemo gentamocin mast, pantenol mast, i be panten plus kremu.
Princip mazanja i pranja je jednostavan i praktikuje se prvih 5-10 dana. Tetovaža se maže iz razloga da se pri zarastanju spreči nastanak krastice i da se koža održi vlažnom i elastičnom. Redovnim mazanjem sprečavate da se tetovaža osuši i skori tj. da se napravi krastica. U tom slučaju krastica može da nastane samo od viška masti koju koža ne može da upije te stoga je moramo i redovno prati da bi uklonili taj višak masti. Pri ovakvom redovnom održavanju krastica će izgledati kao koža koja se ljušti kada izgorite na suncu. Krasticu ne smete mehanički ukloniti već je pustite da se sama isperuta. Nemojte preterivati sa pranjem i mazanjem, znači pranje ujutru kada ustanete i uveče pre spavanja a mazanje po potrebi 5-6 puta u toku dana. Prečesto pranje može dodatno isušiti kožu.
Nakon mazanja oblačite čistu pamučnu garderobu. Ako ste namazali predebeo sloj garderoba će se lepiti za sliku. Garderoba pored toga što se lepi ona i dodatno upija mast i isušuje istetovirano mesto pa u tom slučaju treba nositi mast sa sobom radi domazivanja. U slučaju da se garderoba zalepi i tako sasuši nemojte je odvajati od slike na silu već pokvasite garderobu i lagano je odvojite od slike. U toku noćnog odmora možete tetovažu zaštititi prijanjajućom folijom, kako bi održali vlažnost tetovaže do ujutru.
Nakon ovog perioda od 5-10 dana, nastavite sa mazanjem tetovaže ali već sada možete koristiti druge preparate, kao što je mleko za telo ili vitaminska krema za telo i ruke. Kad god se setite namažite tanak sloj koji će koža upiti za par minuta, time pomažete koži da se brže i kvalitetnije regeneriše jer ta tetovaža nastavlja sa zarastanjem narednih nekoliko nedelja. U ovom periodu takode treba izbegavati sunčanje i solarijum jer to može ozbiljno i trajno uticati na kvalitet slike. Za vreme sunčanja preporučujemo da tetovažu namažete sa kremom za sunčanje sa faktorom zaštite 50.
Da se vratimo na onih prvih 5-10 dana održavanja. U tom periodu postoji još dosta zabrana koje morate poštovati a to su:

1.Zabranjeno je kupanje u moru, rekama, bazenima i slicno,

2.Zabranjeno je sunčanje, solarijum, sauna, đakuzi, izležavanje u kadi itd.


3.Zabranjeno je preterano znojenje, treninzi i slično,


4.Zabranjeno je izlaganje prašini i prekrivanje tetovaže nečistom garderobom,

5.Zabranjeno je čišcenje tetovaže alkoholom i sličnim preparatima,

6.Zabranjeno je čupkanje i nasilno skidanje krastice kao i češanje u tom predelu,

7.Zabranjeno je direktno prekrivanje gazom i zavojima,

8.Vodite računa da vam preko tetovaže ne prelaze jaki lastiši od garderobe ili veša kao ni uska garderoba kao što je čarapa ili slicno,

9.Izbegavajte udarce u tom predelu

10.Ne slušajte savete ljudi koji nisu stručni u ovoj oblasti !

Ako želite još neku informaciju kontaktirajte nas porukom preko Instagrama ili na broj telefona 066 0123 27 (Viber, WhatsApp).